Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΧΑΟΣ με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εδώ και λίγο καιρό έχει μπει στη ζωή μας το "ηλεκτρονικό τσιγάρο" σε διάφορα σχήματα, χρώματα ή συσκευασίες και από διάφορες εταιρείες (κυρίως με προέλευση από Κίνα απ όπου άλλωστε προέρχεται και το συντριπτικό ποσοστό όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών). Είναι σίγουρο πως δεν υπάρχει καπνιστής που να μην έχει περάσει απ το μυαλό του έστω και για λίγα λεπτά να δοκιμάσει ή ακόμη και να τολμήσει να προμηθευτεί αυτό το νέο "τσιγάρο" που δεν έχει καπνό, αλλά ατμό και όπως μέχρι χθες τουλάχιστον γνώριζε, δεν έχει και περιορισμό ή απαγόρευση στη χρήση του.


Για πολλούς δε, ίσως είναι και ο "δρόμος" για να κόψουν αυτή την "κακή συνήθεια" (τονίζω πως ανήκω στους καπνιστές) καθώς οι πωλήτριες εταιρείες ή οι μεταπωλητές αυτών συνιστούν ελάττωση της "δόσης νικοτίνης" σιγά - σιγά με τα ανταλλακτικά "υγρά" που χρησιμοποιούνται σ αυτά τα τσιγάρα έτσι ώστε να καταλήξουν να μη την έχουν ανάγκη, κοινώς ... "απεξάρτηση".
Στο μεταξύ δε, όσοι γυρνούν στους δρόμους δεν μπορεί να μην έχουν προσέξει πως πλέον το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα αναλώσιμα του διακινούνται από : φαρμακεία, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, e-shops, αλλά και από καταστήματα λιανικής που έχουν ως αντικείμενο τους μόνο την πώληση αυτών των προϊόντων.
Όλα αυτά μέχρι χθες ! Γιατί όσοι έριξαν μια ματιά σήμερα σε διάφορες αναρτήσεις μεταξύ αυτών και αυτή που ακολουθεί από το "Πρώτο ΘΕΜΑ" θα δουν πως όχι μόνο το προϊόν "βγαίνει στην παρανομία" αλλά και οι "εγκληματίες" που το διακινούν κινδυνεύουν με σοβαρά πρόστιμα !!!
Τα φαρμακεία και τα ψιλικατζίδικα έβαλαν το προϊόν χωρίς να χρειαστεί να κάνουν "Έναρξη Επιτηδεύματος" στην εφορία καθώς υπήρχαν και πριν απ το ηλεκτρονικό τσιγάρο...
ΟΜΩΣ ...
... Όλα αυτά τα καταστήματα (θύμισε τη μόδα του βίντεο κλαμπ τη δεκαετία του 80') που έκαναν έναρξη με ΔΗΛΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, "Εμπόριο ηλεκτρονικών τσιγάρων και σχετικών αναλωσίμων", αλλά και ΌΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ των συγκεκριμένων προϊόντων (ίσως και σε τεράστιες ποσότητες)

ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑΡΞΗ ?
και ...

Πως θα έρθει τώρα το ίδιο κράτος που τους "άνοιξε" να τους βάλει ξαφνικά "λουκέτο" ?
Εκτός αν θα έπρεπε οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες (αλλά και οι υπόλοιποι που το προμηθεύουν) να ζητήσουν και την άδεια των ... καπνοβιομηχανιών που ίσως υποστούν κάποια (μεγάλη ίσως ?) πτώση τζίρου.
Βέβαια ίσως και να υπάρχει μέση λύση ... ας πούμε, δε θα ήταν κακή ιδέα να "χώσουν" ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΦΟΡΟ στο συγκεκριμένο προϊόν και να καταφέρουν να το φέρουν σχεδόν στην ίδια τιμή για τον καπνιστή με το κανονικό τσιγάρο κι έτσι θα έχουμε και τις καπνοβιομηχανίες ικανοποιημένες, αλλά και το "σκυλί (κράτος) χορτάτο" σε περίπτωση τελικά της απόφασης από τους καπνιστές να κάνουν χρήση του εναλλακτικού ηλεκτρονικού τσιγάρου.Φυσικά δεν θα παραληφθεί και η επιβολή προστίμου στους "υποτιθέμενους εγκληματίες" που ήδη διακινούν τα ... παράνομα.

(ακολουθεί απόσπασμα από ένα απ τα πολλά δημοσιεύματα)
Παράνομα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, λέει ο ΕΟΦ (από Πρώτο Θέμα)

"Σε κατάσχεση προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη αλλά και πρόστιμα στους παραβάτες καταστηματάρχες  προχώρησε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για το ζήτημα της διακίνησης των περιβόητων ηλεκτρονικών τσιγάρων  άρχισε εντατικούς ελέγχους στην αγορά ώστε να εντοπίσει τέτοια προϊόντα καθώς η διάθεσή τους απαγορεύεται.

Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι τα σχετικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά τα τελευταία τρία χρόνια δεν είναι εγκεκριμένα και απαγορεύει τη χρήση τους καθότι δεν έχει αξιολογηθεί η ασφάλειά τους.

«Προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο με χρήση νικοτίνης, υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα» και συνεπώς δεν επιτρέπεται ... "
(όλο το άρθρο εδώ)

Δες αυτή την ανάρτηση στη νέα ΔΥΝΑΜΙΚΗ προβολή στο
http://thrilos-ole-dynamic.blogspot.com/2011/12/blog-post_09.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: