Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Το γήπεδο μέσο διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, ή μοχλός εκτόνωσης με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα ?

Πολύ κουβέντα έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε για ένα θέμα που απασχολεί όλους εμάς που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο (ο καθένας με τον τρόπο του) για τις μετακινήσεις οπαδών, αλλά και γενικά για την βία στα γήπεδα. Συζητάμε το θέμα μ έναν άνθρωπο που είναι «γαύρος από .. κούνια» αλλά και Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής Συμπεριφοράς, τον κύριο Βασίλειο Θεοδώρου.



Είναι η γηπεδική βία το άλλοθι για το κακό ποδόσφαιρο ?
Είναι γεγονός ότι έχουμε αποδεχθεί την βία στα γήπεδα, σχεδόν έχουμε πεισθεί ότι αποτελεί τμήμα της γηπεδικής τελετουργίας μαζί με τα λουκάνικα, την αθλητική εφημερίδα, τις σακούλες για την βροχή. Κάθε φορά μετά τα επεισόδια αρχίζουν συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι φταίει και τι πρέπει να γίνει. Το ταλαίπωρο ελληνικό ποδόσφαιρο, γίνεται κάθε φορά ο πρωταγωνιστής της βίας μέσα από την τηλεόραση. Τα γεγονότα τις περισσότερες φορές διογκώνονται, άλλοτε είναι σοβαρά – ωστόσο απηχούν την ίδια την κοινωνία.

Το ποδόσφαιρο όμως, παρ όλα αυτά, είναι το άθλημα με την μεγαλύτερη λαϊκή απήχηση, τι λέτε;
O  Jean d’ Ormesson, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Le Monde έδωσε τον εξής χαρακτηρισμό-ορισμό στο ποδόσφαιρο: «Είναι ένα λαϊκό άθλημα προσιτό σε όλους, το οποίο έχει γίνει ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της εποχής μας. Τείνει να πάρει την θέση που κατείχαν άλλοτε η θρησκεία και ο πατριωτισμός».
Τρεις άξονες μπορούν να εξηγήσουν την απήχηση του ποδοσφαίρου στις μέρες μας:
α. Στη σύγχρονη κοινωνία  το ποδόσφαιρο καλύπτει την έμφυτη ανάγκη του ανταγωνισμού, προσαρμοσμένου στις εκάστοτε τοπικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.
β. Τα ΜΜΕ επεκτείνουν την κυριαρχία του ποδοσφαίρου και επιμένουν συχνά σε ανούσια γεγονότα με διαρκώς επαναλαμβανόμενη θεματολογία. Συχνά και ο τρόπος παρουσίασης, η φρασεολογία και η αισθητική της αναπαράγουν αρνητικά ή αδιάφορα στερεότυπα.
γ. Στο ποδόσφαιρο διακινούνται τεράστια χρηματικά ποσά, μέρος των οποίων αντιπροσωπεύει το λεγόμενο «μαύρο χρήμα». Ο δε οικονομικός σφιχταγκαλιασμός του με την τηλεόραση είναι αφενός ασφυκτικός αφετέρου δε οδηγεί σε πολλαπλές εξαρτήσεις.
Συχνά ακούμε τη φράση «κάτω τα χέρια από το ποδόσφαιρο, είναι η διασκέδαση του φτωχού λαού». Όμως στην πολιτική πολλών ΠΑΕ είναι η διατήρηση της έντασης, έτσι απευθυνόμενοι στο θυμικό των οπαδών δεν βελτιώνουν την ποιότητα των ομάδων τους. Το ενδιαφέρον προκαλείται από τις αντιπαραθέσεις, τη διαμάχη και την παράδοση, που θέλει αντίπαλα στρατόπεδα, αιώνιους εχθρούς, αντιπάλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στο ποδόσφαιρο μας επικρατεί η στρατιωτική ορολογία, ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε για κάτι, υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε γι αυτό.

Και πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όλοι εμείς που αγαπάμε το ποδόσφαιρο, που είναι η χαρά μας και η εκτόνωσή μας ?
Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο και πιστεύουν σε αυτό, κυρίως αυτοί που δεν έχουν μαζί του οικονομική σχέση και δεσμεύσεις, πρέπει να αντιταχθούν στην υποκατάσταση της ποιοτικής «μπάλας» με τα γάντια του μποξ. Πάντα θα υπάρχουν επιμέρους προβλήματα και πάντα υπάρχουν λύσεις. Όμως το ποδόσφαιρο είναι αντανάκλαση του εαυτού μας και της κοινωνίας μας. Όσοι προσπαθούν για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία μπορούν να συνεισφέρουν στην επανίδρυση του ποδοσφαίρου, καθένας με τον τρόπο του, ενός καλύτερου ποδοσφαίρου με ανθρώπινο πρόσωπο, δηλαδή με οικογένειες στο γήπεδο και ποιοτικό προϊόν.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις ενδιαφέρουσες απόψεις και τώρα θέλω με την ιδιότητα του … «γαύρου» και όχι του Ψυχολόγου να κάνετε μια πρόβλεψη για το φετινό πρωτάθλημα.
Θα βαφτεί κόκκινο και πάλι ?
Ως Ολυμπιακός και Ψυχολόγος θέλω να πάρουμε το πρωτάθλημα και πάλι. Ο κόσμος της ομάδας είναι ένας γνήσια λαϊκός κόσμος της εργασίας και του μόχθου και μέσα στην παρούσα οικονομική συγκυρία χρειάζεται τέτοιες χαρές! Τέλος είναι ένας κόσμος συνειδητοποιημένος πολιτικά και γνωρίζει ότι με το βραχνά του Μνημονίου που μας επιβλήθηκε, ακόμα και το να πας στο γήπεδο την Κυριακή μπορεί να αποτελέσει σύντομα πολυτέλεια για πολλούς ανθρώπους!

Σας ευχαριστώ και πάλι και σας εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα σας.

(Ο Βασίλειος Ν. Θεοδώρου κατέρχεται ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με το ψηφοδέλτιο «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο» του Αλέξη Μητρόπουλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: